El sistema de representació col·lectiva en el cos de Mossos d’Esquadra, a través del Consell de la Policia, s’articula en escales. Això va provocar la formació d’associacions específiques per categories que atomitzaven el panorama sindical del Cos, creant estructures duplicades que feien disminuir l’eficiència de les seves accions.
La creació d’un Sindicat de l’Escala Intermèdia (SEIME), l’existència d’un Sindicat de l’Escala de Facultatius i Tècnics (AFITCME), d’un altre Sindicat de Comandament del Cos de Mossos d’Esquadra (SICME), més un Sindicat de Policies Locals tots ells amb un vincle funcional amb el Sindicat Autònom de Policia (SAP), aconsellava la creació d’una federació per englobar i coordinar totes les forces existents i impedir la deriva de recursos a altres tasques que no són pròpies de la defensa dels drets laborals.
Amb aquest objectiu d’aglutinar els serveis comuns per tal de ser més efectius en la gestió i més eficients en la prestació de serveis, tot formulant un espai organitzatiu comú que agrupi les necessitats de les diferents organitzacions sindicals, l’any 2014 es va crear la Federació de Professionals de la Seguretat Pública de Catalunya (FEPOL).
Aquest reconeixement de l’especificitat dins d’un grup tant ampli i divers de professionals, sense perdre de vista la solidaritat i el bé comú, serveix per apropar més el sindicalisme als professionals de la Seguretat Pública i guanyar en qualitat i eficiència. Alhora la creació d’una Federació de Professionals de la Seguretat Pública dota d’un element que ha de servir com a eina per, des d’una estructura global, defensar la Seguretat Pública i impedir el seu descrèdit o desballestament per part de polítiques que no creguin en lo públic.
Així, en un primer moment, la FEPOL es constitueix dins l’àmbit territorial de Catalunya però a l’any 2016 a petició d’altres organitzacions sindicals de fora de Catalunya, amb interessos comuns als de la FEPOL, la federació es constitueix a tot Espanya i es comencen a federar sindicats de diversos cossos autonòmics i locals.
QUI INTEGRA LA FEPOL?
La FEPOL no pot integrar organitzacions que competeixin electoralment. En aquest sentit els sindicats que s’adhereixin han de passar a formar part, mitjançant una fusió, al sindicat de referència que ja formi part de la Federació, o presentar-se en coal·lició a les eleccions.
Actualment en formen part:
-
SAP-FEPOL (Sindicat Autònom de Policia). Sindicat representatiu a la PGME que agrupa als integrants de l’escala bàsica.
-
SME-FEPOL (Sindicat Mossos d'Esquadra).
-
SEIME-FEPOL (Sindicat de l’Escala Intermèdia de Mossos d’Esquadra). Sindicat representatiu a la PGME que agrupa als integrants de l’escala intermèdia.
-
SIP-FEPOL (Sindicat Independent de la Policia Local). Integra als membres de la Policia Local, Guàrdia Urbana i vigilants de Catalunya, representatiu a diversos Ajuntaments del nostre entorn i amb més de 40 seccions sindicals constituides.
-
SICME (Sindicat de Comandaments dels Mossos d’Esquadra). Sindicat representatiu a la PGME que agrupa als integrants de les escales executiva i superior.
-
AFITCME (Sindicat de Facultatius i Tècnics del Cos de Mossos d’Esquadra). Sindicat representatiu a la PGME que agrupa als integrants de l’escala de suport.
-
SICPOL (Sindicat de Comandaments de la Policia Local). Sindicat representatiu a la Policia Local que agrupa als integrants de les escales executiva i superior.
-
SAFAL (Sindicat Autònom de Funcionaris de l'Administració Local de Catalunya).
Aquests sindicats tenen personalitat jurídica pròpia i es regeixen pels seus propis Estatuts.